kuchnia

Encyklopedia PWN

mikrofale
[gr.-niem.],
fale radiowe o częstotliwości od 300 MHz do 3 THz (długość od 1 m do 0,1 mm);
Mnouchkine
[mnuszkịn]
Ariane Wymowa, ur. 3 III 1939, Boulogne-sur-Seine,
fr. reżyser, organizatorka życia teatralnego.
Nu, Lutzu,
grupa etniczna zamieszkująca południowe Chiny, posiadająca status oficjalnie uznanej narodowości;
Oseberg
[ụ:səbär] Wymowa,
miejscowość w południowo-wschodniej Norwegii (okręg Vestfold), na zachodnim wybrzeżu Oslofjorden, w pobliżu m. Tønsberg;
Pilos, dawniej Navarino, staroż. Pylos,
m. w południowej Grecji, w regionie Peloponez, na południowo-zachodnim wybrzeżu płw. Peloponez, nad zat. Nawarino (M. Jońskie).
w dawnej kuchni pol. nazwa prawie każdej zupy, z wyjątkiem np.: rosołu, żuru, barszczu, kapuśniaku, mających właściwe sobie nazwy;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia