jednorodnych

Encyklopedia PWN

boghed
[ang. boghead],
geol. odmiana sapropelowego węgla kopalnego powstałego gł. ze szczątków glonów;
Bouguer
[bugẹ]
Pierre, ur. 16 II 1698, Le Croisic k. Saint-Nazaire, zm. 15 VIII 1758, Paryż,
fr. matematyk, astronom, geodeta i hydrograf;
Bruno Giordano, ur. 1548, Nola k. Neapolu, zm. 17 II 1600, Rzym,
filozof włoski; czołowy przedstawiciel filozofii renesansowej.
ekon. monopolistyczna praktyka polegająca na sprzedawaniu przez jedynego dostawcę jednorodnego produktu po różnych cenach różnym grupom odbiorców;
produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
jednorodna, plast. masa powstająca gł. z mąki i wody, mieszanych ręcznie lub mech. (tzw. miesienie), przeznaczona do wytwarznia m.in. pieczywa i makaronu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia