jednorodne

Encyklopedia PWN

techn. cienka jednorodna warstwa z materiału sprężystego o bardzo małej sztywności na zginanie (np. cienka skóra, guma, płótno, folia);
boghed
[ang. boghead],
geol. odmiana sapropelowego węgla kopalnego powstałego gł. ze szczątków glonów;
Bruno Giordano, ur. 1548, Nola k. Neapolu, zm. 17 II 1600, Rzym,
filozof włoski; czołowy przedstawiciel filozofii renesansowej.
ekon. monopolistyczna praktyka polegająca na sprzedawaniu przez jedynego dostawcę jednorodnego produktu po różnych cenach różnym grupom odbiorców;
produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
chór
[gr. chorós],
muz.:
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia