jadalna
Encyklopedia PWN
tapioka
rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi uzyskanej z bulw tropik. rośliny maniok jadalny;
[fr., portug. tapioca, z indiań. dialektu tupi w Brazylii],
terebint, właśc. pistacja terpentynowa, drzewo terpentynowe, drzewo terebintowe, Pistacia terebinthus,
zimozielony krzew lub małe drzewo z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae) z rodzaju pistacja;
tran
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
[niem.],
arch. refektarz w monastyrach, często w formie wolno stojącej budowli, z dużą salą jadalną, połączoną z cerkiewką;
trzęsak, Tremella,
rodzaj grzybów podstawkowych z ok. 80 kosmopolitycznymi gat. (w Polsce 12);