maniok
 
Encyklopedia PWN
maniok, kassawa, Manihot,
rodzaj roślin drzewiastych z rodziny wilczomleczowatych obejmujący ok. 100 gat. krzewów, rzadziej niskich drzew lub roślin zielnych, występujących na kontynencie amer. od Argentyny po Arizonę;
liście dłoniastodzielne; kwiaty zebrane w grona; owoc — torebka; korzenie boczne bulwiaste, bogate w skrobię; maniok jadalny, M. esculenta, krzew uprawiany w Ameryce Południowej, Meksyku, Afryce, Indii i na Archipelagu Malajskim; wielkie (5–10 kg) bulwy korzeniowe stanowią w wielu krajach podstawę wyżywienia ludności; zawierają do 35% skrobi, do 5% cukru i do 2% białka; w stanie surowym trujące — glikozyd manihotoksyna łatwo przechodząca w kwas pruski; są spożywane po ugotowaniu lub otrzymuje się z nich (po wysuszeniu) mąkę skrobiową (kassawa) i granulki lub płatki zw. tapioką; liście spożywa się jako warzywo; sok mleczny (trujący na surowo) gotowany z dodatkiem ostrej papryki używa się jako przyprawy — curry; z manioku kauczukodajnego, M. glaziovii, uprawianego m.in. w Brazylii, pozyskiwano także kauczuk, który ze względu na dużą zawartość żywic nie dorównywał kauczukowi z kauczukowca brazylijskiego.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia