jabłkowy

Encyklopedia PWN

związki org. o cząsteczkach zawierających grupy karboksylowe i jedną lub więcej niż jedną grupę hydroksylową;
irga, Cotoneaster,
rodzaj roślin drzewiastych z rodziny różowatych, z podrodziny jabłkowych (Pomoideae);
kul. niskoalkoholowy napój z odfermentowanego soku jabłkowego, → cydr.
jarząb, Sorbus,
rodzaj rośliny okrytozalążkowej, drzewiastej z rodziny różowatych, z podrodziny jabłkowych (Pomoideae);
kwasy owocowe, α-hydroksykwasy, AHA,
kwasy org. z grupy hydroksykwasów;
przecier owocowy, zwykle jabłkowy, otrzymywany przez rozparzenie i przetarcie świeżych jabłek, z dodatkiem cukru w ilości ok. 10%, następnie poddany pasteryzacji.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia