hamować

Encyklopedia PWN

fitoaleksyny
[gr. phytón ‘roślina’, aléksō ‘odpieram’, ‘bronię’],
biol. ogólna nazwa różnych substancji produkowanych przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin i hamujących rozwój tych patogenów.
fitochrom
[gr. phytón ‘roślina’, chrṓma ‘barwa’],
fizjol. niebieski barwnik, receptor światła w procesach fotomorfogenezy, występujący powszechnie w komórkach i tkankach wszystkich roślin.
fitoncydy
[gr.-łac.],
substancje wydzielane przez rośliny (np. cebulę, czosnek, chrzan) hamujące procesy życiowe innych organizmów, głównie drobnoustrojów, grzybów, np. allicyna;
lek przeciwdepresyjny II generacji;
folitropina, hormon folikulinizujący, FSH,
glikoproteina o masie cząsteczkowej 34 kDa (u ludzi) należąca do gonadotropin;
cząstka elementarna nie mająca ładunku elektrycznego, o masie spoczynkowej m0 = 0, momencie magnetycznym m = 0, spinie S = 1, ℏ = h/2π, a h — stała Plancka (foton jest bozonem), poruszająca się z prędkością światła w próżni c = 299 792 458 m/s;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia