fryszerka

Encyklopedia PWN

fryszerka
[niem. frisch ‘świeży’],
piec fryszerski, ognisko fryszerskie,
dawny piec do świeżenia surówki żelaza metodą fryszowania;
fryszowanie
[niem. frischen],
dawny sposób świeżenia surówki żelaza w piecu zw. fryszerką;
Huta „Małapanew” SA, Huta „Ozimek”,
huta żelaza i zakłady metalowe w Ozimku;
m. powiatowe w województwie świętokrzyskim, na pograniczu Płaskowyżu Suchedniowskiego, Garbu Gielniowskiego i Przedgórza Iłżeckiego, nad Kamienną i jej dopływami (Kamionką, Bernatką, Oleśnicą).
miasto w województwie świętokrzyskim, w powiecie skarżyskim, na Płaskowyżu Suchedniowskim, nad Kamionką (dopływ Kamiennej), między parkami krajobrazowymi Suchedniowsko-Oblęgorskim i Sieradowickim, w otoczeniu Puszczy Świętokrzyskiej.
Cacci
[kạczczi],
Caccio, Caccia Wymowa, Cazzio,
rodzina kupców i przemysłowców włoskich, działająca w 1. połowie XVII w. w Zagłębiu Staropolskim;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia