enzymatyczny

Encyklopedia PWN

Engelhardt Władimir A., ur. 4 XII 1894, Moskwa, zm. 10 VII 1984, tamże,
biochemik rosyjski;
fermentacja
[łac.],
enzymatyczne procesy stopniowego rozkładu związków organicznych przebiegające bez udziału tlenu, w których reakcje oksydoredukcyjne dostarczają energii w postaci ATP (substratowa fosforylacja);
Fleming
[flẹmıŋ]
Sir Alexander Wymowa, ur. 6 VIII 1881, Lochfield (hrab. Ayr), zm. 11 III 1955, Londyn,
szkocki lekarz i mikrobiolog.
fosforan pirydoksalu, fosfopirydoksal,
pochodna witaminy B6 (pirydoksyny) pełniąca funkcję koenzymu aminotransferaz w reakcjach transaminacji, a także w enzymatycznych reakcjach dekarboksylacji α-aminokwasów, dehydratacji seryny i odłączania siarki (desulfuracji) od cysteiny;
fosforoliza
[gr.],
enzymatyczne, odwracalne rozszczepienie wiązania glikozydowego (w polisacharydach — końcowego w łańcuchu) przy udziale kwasu fosforowego, z wytworzeniem estru fosforowego monosacharydu;
fotooddychanie, fotorespiracja,
proces zachodzący w obecności światła, polegający na pobieraniu tlenu (O2) i wydzielaniu dwutlenku węgla (CO2) przez komórki fotosyntetyzujących roślin;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia