twardość wody
 
Encyklopedia PWN
twardość wody,
chem. właściwość wody spowodowana obecnością w niej soli, gł. wapnia i magnezu oraz w niewielkim stopniu żelaza, baru, manganu i in.;
rozróżnia się twardość wapniową (zawartość Ca2+) i magnezową (Mg2+) oraz twardość ogólną (Ca2+ i Mg2+, także Fe2+, Ba2+, Mn2+); ze względu na występujące w wodzie aniony rozróżnia się twardość węglanową — zawartość wodorowęglanów wapnia i magnezu (mówi się też o twardości przemijającej, gdyż związki te wytrącają się w postaci trudno rozpuszczalne węglanów podczas gotowania wody), oraz twardość niewęglanową — spowodowaną obecnością innych soli, m.in. chlorków, siarczanów; aby zapobiec wytrącaniu się kamienia kotłowego i osadów mydeł wapniowych i magnezowych (mycie, pranie) z wody twardej, poddaje się ją zmiękczaniu (uzdatnianie wody).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia