trujące rośliny
 
Encyklopedia PWN
trujące rośliny,
rośliny zawierające lub wytwarzające w naturalnych warunkach substancje chem. biologicznie aktywne lub toksyczne w ilościach wystarczających do wywołania szkodliwych objawów u ludzi lub zwierząt;
wiele z tych związków w małych ilościach stosuje się w lecznictwie (lecznicze rośliny); alkaloidy zawiera wiele roślin krajowych, m.in.: blekot pospolity, szalej jadowity (cykuta), szczwół plamisty, tojad, pokrzyk wilcza-jagoda, bieluń dziędzierzawa, lulek czarny; glikozydy zawiera np. czworolist pospolity, konwalia, czermień błotna, naparstnica; pierwsza pomoc przy zatruciu roślinami trującymi, do czasu przybycia lekarza, polega na podawaniu dużej ilości przegotowanej wody i wywołaniu wymiotów. Wśród grzybów (wyłączonych z królestwa roślin) także istnieje wiele gat. bardzo silnie trujących.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia