UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
triozy
Encyklopedia PWN
triozy
[łac.],
biochem. cukry proste (monosacharydy) o cząsteczkach zawierających 3 atomy węgla;
należą do nich aldehyd glicerolowy (aldoza) i dihydroksyaceton (ketoza); ich pochodne fosforanowe są związkami pośrednimi w biosyntezie (fotosynteza) i rozkładzie (glikoliza, fermentacja) sacharydów.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.