surówka
 
Encyklopedia PWN
surówka,
hutn. produkt końcowy redukcji rudy żelaza w wielkim piecu, stop żelaza z węglem (3–4,5%) zawierający krzem (0,2–0,6%), mangan (0,8–1,3%), fosfor (1,6–2,0%), siarkę (do 0,08%);
rozróżnia się s. przeróbczą, przeznaczoną do przeróbki na stal, i s. odlewniczą (zwykłą lub specjalną), przeznaczoną do przetopu w odlewniach żeliwa; s. przeróbcze, zależnie od procesu stalowniczego, do którego są przeznaczone (s.: tomasowska, besemerowska, martenowska), różnią się zawartością innych, poza węglem, składników; np. s. tomasowska zawiera 0,2–0,6% krzemu, 0,8–1,3% manganu, 1,6–2,0% fosforu (w procesie tomasowskim fosfor pełni funkcję paliwa) i do 0,08% siarki; s. besemerowska (w Polsce nie wytwarzana) — 0,9–2,0% krzemu, 0,6–1,5% manganu oraz poniżej 0,1% fosforu i 0,08% siarki; s. martenowska (wysokokrzemowa) — 0,9–1,5% krzemu, 1,0–1,5% manganu oraz poniżej 0,35% fosforu i 0,35% siarki; s. odlewa się w tzw. gąski o masie do 50 kg.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia