śluzy roślinne
 
Encyklopedia PWN
śluzy roślinne,
żelowate wydzieliny komórek roślinnych lub produkty lizy ścian komórkowych, zawierające silnie uwodnioną mieszaninę różnych wielocukrów, głównie typu pektyn i/lub hemiceluloz;
śluzy roślinne występują w różnych organach, głównie: a) na powierzchni wierzchołków korzeni jako wydzielina komórek czapeczki i skórki korzenia; ułatwiają one przeciskanie się wierzchołka w czasie jego wzrostu między ziarnami gleby i stanowią czynnik kształtowania ryzosfery; b) w łupinach nasiennych jako magazyn wody do procesu kiełkowania; c) w mięsistych owocniach, np. u jemioły; d) w organach pułapkowych niektórych roślin owadożernych, np. u rosiczki; e) w pąkach pędowych, np. u szczawiu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia