salmonelozy
 
Encyklopedia PWN
salmonelozy,
liczna grupa chorób wywoływanych przez pałeczki rodzaju Salmonella.
Współcz. klasyfikacja, oparta na podobieństwie DNA, wyróżnia tylko jeden gat. chorobotwórczy dla człowieka — S. enterica; niektóre serotypy wywołują u człowieka chorobę gorączkową, niekiedy o bardzo ciężkim przebiegu; tworzą one grupę gorączki durowej; do tej grupy należy dur brzuszny, którego czynnikiem etiologicznym jest pałeczka duru brzusznego S. typhi (wg nowego mianownictwa S. enterica, podgat. enterica, serotyp Typhi); w grupie niedurowej znajdują się dury rzekome; najczęstszą postacią kliniczną salmonelozy niedurowej są objawy chorobowe ze strony przewodu pokarmowego — zapalenie (nieżyt) żołądka i jelit; początek choroby jest dość ostry, z gorączką, biegunką, bólami głowy, przebieg zwykle łagodny i krótkotrwały; bardziej burzliwie przebiega tzw. zatrucie pokarmowe — objawy podobne, jednak przebieg cięższy, z parodniową gorączką, wymiotami, biegunką (niekiedy krwistą); przedostanie się pałeczek z jelit do krwiobiegu może doprowadzić do zakażeń zlokalizowanych w tkankach różnych narządów; w leczeniu stosuje się sulfonamidy i antybiotyki. Pałeczki z rodzaju Salmonella atakują także liczne gat. zwierząt domowych i wolno żyjących; do najczęściej stwierdzanych serotypów należą: Enteritidis (bydło), Typhimurium (różne gat.), Choleraesuis i Typhisuis (świnie), Pullorum i Gallinarum (czynnik etiologiczny tzw. białej biegunki piskląt), Abortusequi (konie) i in.; przebieg salmonelozy jest ostry lub przewlekły; do najczęstszych objawów należy biegunka prowadząca do wyniszczenia; zapobieganie gł. przez kontrolę wet. i higienę zwierząt rzeźnych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia