renifer
 
Encyklopedia PWN
występuje wokół bieguna północnego: w Eurazji, dochodzi na południu do Finlandii, Mongolii, Sachalinu, oraz w Ameryce Północnej (pod nazwą karibu) — po okolice Wielkich Jezior; w epoce lodowej żył w środkowej i zachodniej Europie; zamieszkuje tundrę (zimą schodzi na południe do okolic zalesionych); w epoce lodowej żył w środkowej i zachodniej Europie; dł. ciała do 2,2 m, wys. w kłębie do 1,3 m; uwłosienie gęste, na szyi tworzy długą grzywę, latem szarobrązowe, zimą białawe; racice mocne, szerokie; poroże u osobników obu płci; roślinożerny (zimą żywi się gł. porostami); stadny (samce poza okresem rui samotne); półudomowiony i wszechstronnie użytkowany (zwierzę juczne, wierzchowe, pociągowe, dostarczające mięsa, mleka, skór i kości).
Ilustracje
Renifery w Górach Wierchojańskichfot. A. i K. Mazurkiewicz/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Renifery na Arktyce fot. APN/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Karibu fot. K. Wiecha/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia