pytony
 
Encyklopedia PWN
33 gat. zwykle znacznych rozmiarów; ciało mocnej budowy; większość dł. 3–6 m; ubarwienie grzbietu przeważnie brązowe z rzędami ciemniejszych, czarno obwiedzionych plam; na wargach żuchwy organy zmysłu termicznego, umożliwiające precyzyjne zlokalizowanie stałocieplnej zdobyczy; żywią się gł. ssakami i ptakami; zamieszkują lasy równikowe oraz suchorośla środkowej i południowej Afryki, południowej Azji i Australazji; pyton siatkowy, Python reticulatus, jeden z największych węży świata, dł. do 10 m.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia