pieprz
 
Encyklopedia PWN
pieprz, Piper,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny pieprzowatych (Piperaceae), o nie ustalonej do końca systematyce — zalicza się do niego od 700 do 2000 gatunków roślin zielnych, pnączy, krzewów i drzew występujących w całej strefie międzyzwrotnikowej, głównie w wilgotnych lasach równikowych i ich formacjach zastępczych;
gatunkiem dostarczającym przyprawę, zw. pieprzem, jest pieprz czarny, P. nigrum, pnącze długości do 10 m, powszechnie uprawiane na półwyspie Indyjskim i Indochińskim, Archipelagu Malajskim, w Afryce i w Brazylii; liście jajowate lub sercowate, ostro zakończone; kwiaty drobne, w kłosowatych kwiatostanach; owocostany zawierają po 20–40 owoców (pestkowców), z których otrzymuje się pieprz przyprawowy; mniejsze znaczenie mają: pieprz długi, P. longum, z południowej i południowo-wschodniej Azji, długokłosy (produktem handlowym są całe owocostany, długość ok. 5 cm), pieprz kubeba (kubeba) oraz pieprz betelowy, P. betle, o dużych liściach, używanych do wyrobu betelu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia