bobry
 
Encyklopedia PWN
bobry, Castoridae,
rodzina dużych gryzoni;
obejmuje 2 gatunki; bóbr europejski, Castor fiber, długość ciała do 1 m, ogona do 37 cm; sierść brunatna w różnych odcieniach po czarną; palce tylnych nóg spięte błoną, ogon spłaszczony grzbieto-brzusznie, szeroki, płetwowaty, pokryty łuskami; zamieszkuje zalesione pobrzeża wód Europy (rzadki) i północnej Azji, w Polsce głównie na obszarach północno-wschodnich, z powodzeniem wprowadzany do właściwych sobie środowisk na terenie całego kraju; na wolno płynących rzekach i odpływowych jeziorach leśnych buduje z pni ściętych drzew i gałęzi tamy, w których sąsiedztwie wykopuje służące za mieszkanie, przybrzeżne jamy, z wejściem z wody; buduje też kopce mieszkalne (żeremie); żyje w jednożeństwie, rodzinami; jest szybkim i zwinnym pływakiem; żywi się łykiem drzew i krzewów oraz roślinami wodnymi; bóbr kanadyjski, C. canadensis, występujący w Ameryce Północnej, zwłaszcza Kanadzie, został sprowadzony do Europy i zaaklimatyzowany, w Polsce w województwie warmińsko-mazurskim; ze względu na cenne futro hodowany na fermach; oba gatunki w Polsce chronione.
Ilustracje
Żeremie bobrów fot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Bóbr kanadyjski, Castor canadensisfot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia