żywność

Encyklopedia PWN

Wyczański Andrzej Wojciech, ur. 13 IV 1924, Warszawa, zm. 22 III 2008, tamże,
historyk.
wyjaławianie, sterylizacja,
med. proces niszczenia drobnoustrojów i ich zarodników metodami chem. (środki odkażające), fiz. (wysoka temperatura, promieniowanie nadfioletowe, ultradźwięki, promieniowanie jonizujące) i mech. (filtrowanie przez specjalne filtry);
masa wody wypartej przez statek, równa jego całkowitej masie;
zagęstniki, substancje zagęszczające,
w technologii żywności i żywieniu człowieka związki wielkocząsteczkowe wykazujące zdolność wiązania wody, w wyniku czego zwiększają znacznie lepkość ośrodka i tworzą żele.
zakaźne choroby, choroby infekcyjne,
choroby ludzi, zwierząt i roślin wywoływane przez bakterie, wirusy, grzyby i biologicznie czynne substancje przez nie wytwarzane;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia