żywność
Encyklopedia PWN
Vevey
m. w południowo-zachodniej Szwajcarii, w kantonie Vaud, na północnym brzegu Jez. Genewskiego.
[wewẹ],
Vrå kultura
archeol. kultura neolityczna rozwijająca się na obszarze południowej Szwecji w połowie III tysiąclecia p.n.e.;
[k. wro:],
stolica Polski i województwa mazowieckiego, pow. grodzki, na Nizinie Środkowomazowieckiej, obejmującej w granicach miasta część Kotliny Warszawskiej, Doliny Środkowej Wisły, Równiny Warszawskiej oraz krańce równin Wołomińskiej i Łowicko-Błońskiej, nad Wisłą (w obrębie miasta 28 km biegu rzeki); ośrodek aglomeracji warszawskiej.
weterynaria
nauka o chorobach zwierząt, ochronie ich zdrowia, higienie żywności pochodzenia zwierzęcego oraz zespół umiejętności praktycznych związanych z zapobieganiem chorobom i zwalczaniem ich, leczeniem chorych zwierząt i ochroną ludzi przed chorobami odzwierzęcymi.
[łac.],