żołądka
Encyklopedia PWN
gastronomia
działalność o charakterze produkcyjno-usługowym, obejmująca prowadzenie otwartych zakładów żywienia zbiorowego: restauracji, barów, gospód, bufetów, stołówek, garmażerii itp.;
[fr. < gr. gastḗr ‘żołądek’, nómos ‘prawo’, ‘ustawa’],
gorycze, goryczki,
należące do różnych grup chemicznych substancje pochodzenia roślinnego o smaku silnie gorzkim;
kanczylowate, Tragulidae,
rodzina ssaków parzystokopytnych, występujących w zachodniej Afryce, w Indiach, Indochinach i na Archipelagu Sundajskim; kopalne znane od miocenu;
klag
naturalna zaprawa podpuszczkowa z żołądków młodych jagniąt i cieląt;
[rum.],
alkaloid występujący m.in. w ziarnach kawy (ok. 1–2,8%), liściach herbaty (teina; ok. 2–3,5%), orzeszkach cola (do 3,5%);
korona cierniowa, Acanthaster planci,
gatunek szkarłupnia z gromady rozgwiazd;