zwierzęcych

Encyklopedia PWN

chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
zarodek, embrion,
zool. powstały w wyniku zapłodnienia lub partenogenezy organizm zwierzęcy na pierwszym etapie cyklu rozwojowego;
proteza zastawki serca, urządzenie med. (zawór jednokierunkowego przepływu krwi) stosowane do zastąpienia zniszczonej chorobą (wady nabyte) lub nieprawidłowo ukształtowanej (wady wrodzone) zastawki serca;
zatrucie, intoksykacja,
med. zaburzenie czynności komórek, tkanek lub narządów wskutek działania substancji egzogennych (pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, chem., jadów bakteryjnych) lub pochodzenia endogennego (nadmiar hormonów tarczycy, gestoza, samozatruwanie się metabolitami nie wydalanymi, np. w mocznicy, niewydolności wątroby, gorączce);
w. we wschodniej Słowacji, w kraju koszyckim, na Niz. Wschodniosłowackiej, nad Bodrogiem, ok. 25 km na południowy wschód od Trebišova.
archeol. kultura późnoneolityczna rozwijająca się na Wyż. Sandomierskiej w 2. poł. III i pocz. II tysiąclecia p.n.e.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia