zwierzęca

Encyklopedia PWN

Włodzimierz, Władịmir, Włodzimierz nad Klaźmą,
m. w Federacji Ros., nad Klaźmą;
włókna białkowe, włókna proteinowe,
włókna sztuczne wytwarzane z białek zwierzęcych (gł. z kazeiny mleka) lub roślinnych (z białka kukurydzy, orzeszków ziemnych, soi);
włókno charakteryzujące się małą sztywnością na zginanie i dużą smukłością, przydatne do zastosowań tekstylnych,
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
zjawisko zachodzące w zwierzęcych zbiorowościach społ., wyrażające się w koordynacji zachowania osobników lub we współpracy i opierające się na wymianie informacji, czyli porozumiewaniu się zwierząt.
wąski pas lądu, na którego kształt ma wpływ działalność mórz i oceanów;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia