ziemniaka
Encyklopedia PWN
zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nie oczyszczony alkohol etylowy) przez fermentację surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboże), cukrowych (np.: buraki cukrowe, melasa, owoce, trzcina cukrowa) lub celulozowych (np. posiarczynowe ługi odpadowe z przemysłu papierniczego, hydrolizaty celulozowe);
roln. najwyższy stopień odporności rośliny na określony czynnik chorobotwórczy;
jeden z objawów chorób roślin, powodowany gł. przez wirusy;
nazwa zwyczajowa fungicydu z grupy pochodnych fenylomocznika;
jeden z objawów chorobowych u roślin polegający na powstawaniu przebarwienia układającego się w smugę;
stonka ziemniaczana, Leptinotarsa decemlineata, niekiedy zw. żukiem z Kolorado,
gatunek chrząszcza z rodziny stonkowatych, uciążliwy, kosmopolityczny szkodnik upraw ziemniaka.