wonny

Encyklopedia PWN

cereus, Cereus,
jeden z najdawniej utworzonych rodzajów z rodziny kaktusowatych, obecnie rodzaj zbiorczy podzielony na ponad 20 rodzajów,
przyprawa o przyjemnym zapachu, słodkawo-korzennym smaku, otrzymywana przez wysuszenie młodej kory (pozbawionej zewn. warstwy) różnych gat. cynamonowca (gł. cynamonowca cejlońskiego i cynamonowca wonnego), w postaci kawałków lub sproszkowanej;
olejki eteryczne o korzennym zapachu;
cynamonowiec, Cinnamomum,
rodzaj z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae);
cytryniec chiński, Schizandra chinensis,
gatunek rośliny okrytozalążkowej z rodziny cytryńcowatych (Schizandraceae), występujący w lasach wielkolistnych Azji Wschodniej (Płw. Koreańskiego, północnych Chin, wschodniej części Rosji, Sachalinu) w strefie klimatu monsunowego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia