cynamonowe olejki
 
Encyklopedia PWN
cynamonowe olejki,
olejki eteryczne o korzennym zapachu;
olejki otrzymywane (przez destylację z parą wodną) z cynamonowca cejlońskiego (cynamonowiec) mają działanie antyseptyczne; różnią się składem chem. — olejek otrzymywany z kory cynamonowca, o zapachu korzenno-cynamonowym, zawiera 55–78% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu; olejek otrzymywany z jego liści, o zapachu korzennym, podobnym do zapachu olejku goździkowego, zawiera 80% eugenolu i ok. 5% aldehydu cynamonowego; oba sa stosowane w aromatach spoż., kompozycjach perfumeryjnych, w medycynie i aromaterapii. Olejek cynamonowy, zw. olejkiem kasjowym, otrzymywany z liści i gałązek cynamonowca wonnego, ma zapach korzenno-cynamonowy; gł. składnikami są aldehyd cynamonowy (ok. 80%), aldehyd o-metoksycynamonowy, kumaryna (ok. 9%); stosowany w aromatach spoż., kompozycjach perfumeryjnych i w medycynie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia