utrwalaniu

Encyklopedia PWN

rodzaj z rodziny wiechlinowatych (traw);
wyjaławianie, sterylizacja,
med. proces niszczenia drobnoustrojów i ich zarodników metodami chem. (środki odkażające), fiz. (wysoka temperatura, promieniowanie nadfioletowe, ultradźwięki, promieniowanie jonizujące) i mech. (filtrowanie przez specjalne filtry);
zespół powtarzalnych i względnie trwałych sposobów myślenia i zachowania się ludzi należących do tej samej kultury;
obniżanie temperatury produktów spożywczych zwykle do ok. −20°C i przechowywanie od kilku miesięcy do 1 roku w tej temperaturze;
Zawada Paweł, ur. 4 XII 1883, Istebna, zm. 20 I 1954, Cieszyn,
śląski pisarz, gawędziarz, badacz folkloru;
żywność, pożywienie, pokarm,
produkt pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, który w stanie naturalnym lub po przetworzeniu jest spożywany przez ludzi;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia