utrwalaniu

Encyklopedia PWN

Soutter
[sutẹ:r]
Louis, ur. 4 VI 1871, Morges, zm. 20 II 1942, Ballaigues,
szwajcarski rysownik i malarz;
marionetki powstałe wg pomysłu J. Skupy;
fizjol. pojęcie wprowadzone przez I. Pawłowa określające stan funkcjonalny układu nerwowego, w którym różne odruchy warunkowe wytworzone na różne bodźce występują nawet wtedy, gdy zostanie zmieniona pierwotna kolejność podawania tych bodźców;
jedna z metod utrwalania żywności;
Strzemiński Władysław, ur. 21 XI 1893, Mińsk, zm. 26 XII 1952, Łódź,
malarz i teoretyk sztuki.
sulfitacja
[łac.],
siarkowanie,
jeden ze sposobów utrwalania pulp, miazg, przecierów owocowych, przez działanie gazowym dwutlenkiem siarki lub roztworem kwasu siarkawego lub jego soli w dawce do 0,125%;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia