sztuczne
Encyklopedia PWN
m. w środkowych Włoszech, w regionie Lacjum, w Apeninach Środkowych, nad rz. Velino (dorzecze Tybru), na północny wschód od Rzymu;
Rochdale
m. w Wielkiej Brytanii, w północno-zachodniej Anglii, w północno-wschodniej części aglomeracji Wielki Manchester, u zbiegu rz. Spodden i Roch, u podnóża G. Pennińskich.
[rọczdeıl] ,
Rochefort
m. w zachodniej Francji, w regionie Nowa Akwitania, w dep. Charente-Maritime, w pobliżu ujścia rz. Charente do Zat. Biskajskiej.
[roszfọ:r],
jedna z najstarszych i podstawowych dziedzin gospodarki, której głównym celem jest dostarczenie człowiekowi żywności do bezpośredniej konsumpcji lub po przetworzeniu w zakładach przemysłu spożywczego, ponadto produkowanie surowców przemysłowych (np. włókna roślinnego i zwierzęcego, skór surowych, używek) w celu zaspokojenia innych (nieżywnościowych) potrzeb człowieka.
rostowski, obwód, Rostọwskaja ọbłast´,
jednostka terytorialna w eur. części Rosji, nad Zat. Taganroską (M. Azowskie);