suszenie

Encyklopedia PWN

odpływowe jezioro, na którego odpływie znajduje się budowla piętrząca, najczęściej jaz z zamknięciami, umożliwiająca zatrzymanie w jeziorze większej ilości wody (roztopy, deszcze) w celu jej gosp. wykorzystania w okresach suszy;
włókno pozyskiwane z włóknistej masy otaczającej orzech kokosowy (kokosowiec właściwy) przez wielomiesięczne moczenie go w wodzie mor., mech. oddzielenie włókien, czesanie i suszenie;
odwodnione produkty żywnościowe, uzyskane przez suszenie lub zagęszczanie surowców spoż. (albo mieszanin tych surowców) i dodatkowe utrwalanie przy zastosowaniu różnych metod;
włók. termin oznaczający: 1) określanie wilgotności surowców i wyrobów włók. przez pomiar ubytku masy próbki badanego włókna w wyniku suszenia jej w temperaturze 105–110°C, 2) poddawanie nitek, tekstyliów, próbek tkanin powtarzającym się cyklom obciążanie–odciążanie (polepsza właściwości mechaniczne).
umiejętność doboru surowców i ich przyrządzania w celu otrzymania smacznych i pożywnych potraw.
makaron
[wł.],
produkt otrzymywany przez wysuszenie odpowiednio uformowanego ciasta z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu (np. z pszenicy twardej), z dodatkiem jaj i soli.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia