koncentraty spożywcze
 
Encyklopedia PWN
koncentraty spożywcze,
odwodnione produkty żywnościowe, uzyskane przez suszenie lub zagęszczanie surowców spoż. (albo mieszanin tych surowców) i dodatkowe utrwalanie przy zastosowaniu różnych metod;
koncentraty spożywcze występują najczęściej w postaci suchej, sproszkowanej, niekiedy sprasowanej (proszek, kostki), np.: mleko, jajka i zupy w proszku, kostki bulionowe; zawierają, podobnie jak produkty świeże, składniki odżywcze niezbędne dla organizmu człowieka; wygodniejszą dla konsumentów formę stanowią koncentraty spożywcze błyskawiczne (instant), które wystarczy zalać wrzącą wodą, aby były gotowe do spożycia; niewielka zawartość wody w koncentratach spożywczych (2–5%) decyduje o długim okresie ich trwałości. Oprócz koncentratów spożywczych suchych istnieją również koncentraty spożywcze płynne i półpłynne, np. mleko zagęszczone, zagęszczone soki owocowe (koncentraty sokowe), nie są one jednak wytwarzane przez wyspecjalizowany przemysł koncentratów spożywczych i nie zawsze są zaliczane do grupy tradycyjnych koncentratów spożywczych. Koncentraty spożywcze są niekiedy wzbogacane w różne składniki, np. witaminy, substancje zapachowe, barwniki; w celu zapewnienia pełnej wartości odżywczej i smakowej koncentratów spożywczych oraz łatwości ponownego ich nawilżenia przed spożyciem, procesy technol. przeprowadza się pod zmniejszonym ciśnieniem (wyparki i suszarnie próżniowe, liofilizatory) i w niskich temperaturach (np. kriokoncentracja).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia