surowców

Encyklopedia PWN

tran
[niem.],
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
trichloroeten, trichloroetylen, tri, CHCl=CCl2,
związek organiczny, chlorowa pochodna etenu;
trzcina cukrowa, właśc. cukrowiec lekarski, Saccharum officinarum,
gatunek wieloletniej, silnie krzewiącej się rośliny uprawnej z rodziny wiechlinowatych (traw), pochodzący z międzyzwrotnikowej Azji Wschodniej (prawdopodobnie z Nowej Gwinei), powszechnie uprawiany na obszarach międzyzwrotnikowych i podzwrotnikowych;
Tybet, Xizang, Tybetański Region Autonomiczny, Xizang Zizhiqu,
region autonomiczny w zachodnich Chinach;
tytoń
[tur.],
zw. nikocjaną, Nicotiana,
rodzaj z rodziny psiankowatych;
archeol. kultura wczesnej epoki brązu (między 2400 a 2300–1700 p.n.e.), rozwijająca się na pograniczu Europy Środkowej i Europy Zachodniej, w dorzeczu Morawy, górnej i środkowej Łaby oraz górnej i środkowej Odry;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia