strączkowe jednoroczne

Encyklopedia PWN

grupa roślin pastewnych; do r.s. zalicza się zwyczajowo jednoroczne rośliny motylkowe, z rodziny bobowatych (motylkowatych), uprawiane gł. ze względu na nasiona (zawierające 20–50% białka i do 22% tłuszczu) pastewne, też konsumpcyjne;
roln., bot. użytkowa, niesystematyczna nazwa zwykle stosowana do określenia roślin o znaczeniu uzytkowym (np. jadalnych, na pasze, na nawóz zielony), w systematyce zaliczanych do rodziny bobowatych (motylkowatych);
roln. rośliny uprawiane w polu, na łąkach i pastwiskach, dostarczające paszy zwierzętom hodowlanym;
roln. rośliny korzystnie oddziałujące na strukturę gleby oraz na jej biol., fiz. i chem. właściwości (żyzność gleby);
jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie rośliny zielne służące w całości lub w części (np. owoce, nasiona, pędy, liście, ogonki liściowe, kwiatostany, korzenie), bez techn. przerobu, jako pożywienie człowieka;
bobik, bób koński, Vicia faba var. minor,
odmiana bot. bobu, jednoroczna, uprawna, pastewna roślina strączkowa z rodziny bobowatych (motylkowatych);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia