sos

Encyklopedia PWN

spaghetti
[spagẹtti; wł.],
cienki, długi makaron, sporządzany fabrycznie z ciasta pszennego;
szodon, fr. chaudeau,
biały, słodki sos sporządzany z ubitych żółtek i gorącego białego wina, z dodatkiem skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
tabasco
[tabạsko],
handl. nazwa bardzo ostrego sosu przyrządzanego ze strąków ostrej czerwonej papryki, zw. Tabasco, z dodatkiem octu.
tamaryndowiec, powidlnik, Tamarindus indica,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny bobowatych (motylkowatych), z podrodziny brezylkowatych, z Afryki Wschodniej;
tortilla
[tortịja; hiszp.],
okrągły placek kukurydziany z mięsem, serem itp., podawany na gorąco z sosem;
Vesaas
[wẹ:sos]
Tarjei Wymowa, ur. 20 VIII 1897, Vinje (Telemark), zm. 15 III 1970, Oslo,
pisarz norweski; jeden z gł. reprezentantów literatury świat. XX w.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia