sos

Encyklopedia PWN

Ca Mau
[ka mau],
dawniej Quang Long,
m. w południowym Wietnamie, na płw. Ca Mau;
chop-suey
[czop sụ:i; chiń., ‘mieszane kąski’],
potrawa pochodzenia chiń., przyrządzana gł. z ryżu, mięsa, cebuli, grzybów, pędów bambusa, orzechów wodnych i sosu sojowego.
Chōshi
[ćo:śi],
m. w Japonii (Honsiu), u ujścia rz. Tone do Oceanu Spokojnego;
cumberland
[kạmbərlənd; ang.],
sos z galaretki porzeczkowej wymieszanej z tartym chrzanem, z dodatkiem skórki pomarańczowej, musztardy, wina, przypraw.
dressing
[ang.],
rodzaj gęstego sosu;
Ferdynand II Katolicki, Fernando II el Católico, z dyn. Trastámara, ur. 10 III 1452, Sos (Aragonia), zm. 25 I 1516, Madrigalejo (Estremadura),
król Aragonii 1479–1516 oraz Kastylii 1474–1504 (jako Ferdynand V), Sycylii 1468–1516 i Neapolu 1504–16, syn Jana II aragońskiego, mąż Izabeli I Katolickiej, ojciec m.in. Joanny Szalonej i Katarzyny Aragońskiej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia