sos

Encyklopedia PWN

galeryjny ton, złotawy połysk, sos monachijski,
nazwa przyjęta na określenie złocistego lub złotobrązowego kolorytu starych obrazów, powstałego wskutek naturalnego ciemnienia nakładanego wielokrotnie werniksu;
Grémillon
[gremiją̣]
Jean, ur. 3 X 1902, Bayeux, zm. 25 XI 1959, Paryż,
fr. reżyser filmowy, muzyk;
gęsty, pikantny sos;
ketchup
[ang.],
keczup,
ostry, zimny sos pomidorowy wytwarzany w skali przem., zwykle z koncentratu pomidorowego, z dodatkiem cukru, octu, cebuli, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, liści laurowych, soli kuchennej i niekiedy czosnku oraz papryki;
kul. sos podawany do zimnych potraw mięsnych, → cumberland.
laurowe liście, liście bobkowe, Folium Lauri,
suszone liście wawrzynu szlachetnego (drzewa laurowego) używane jako smakowo-zapachowa przyprawa do potraw, sosów, konserw, marynat i wódek gatunkowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia