ser
Encyklopedia PWN
Roquefort-sur-Soulzon
miejscowość w południowej Francji, w dep. Aveyron, na wyż. Causse du Larzac (Masyw Centralny), k. Millau;
[rokfọ:r sür sulzą̣],
ryboflawina, witamina B2,
witamina z grupy B;
Sabaudia, Savoie ,
kraina historyczna w południowo-wschodniej Francji, przy granicy ze Szwajcarią i Włochami, w regionie Owernia-Rodan-Alpy, w dep.: Savoie i Haute-Savoie;
Saint-Flour
m. w południowej Francji, w Owernii-Rodan-Alpy, w dep. Cantal, na bazaltowym płaskowyżu w Masywie Centralnym.
[sę flụr],
salami
ser podpuszczkowy typu szwajcarsko-holenderskiego, z mleka krowiego;
[fr. < wł.],
przekąska w postaci 2 cienkich kawałków bułki lub chleba, posmarowanych masłem i przełożonych wędliną, mięsem, serem, rybą itp.