ser
Encyklopedia PWN
prawo czynszowe przyniesione na ziemie polskie w XIV w. przez Wołochów;
raclette
dawna potrawa pasterzy alpejskich, wywodząca się z Valais (Szwajcaria), przyrządzana z sera ogrzewanego nad żarem wygaszonego ogniska, umieszczanego często na kamiennym palenisku.
[raklẹt; fr.],
m. powiatowe w województwie lubelskim, na Równinie Łukowskiej, nad Białką (prawy dopływ Tyśmienicy).
m. we wschodniej Rumunii (okręg Buzău), u podnóża Karpat Wschodnich, nad rzeką Râmnicu;
ravioli
pierożki, uszka nadziewane mięsem, serem lub szpinakiem.
[wł.],
Reggio nell’Emilia
m. w północnych Włoszech, w regionie Emilia-Romania, na Niz. Padańskiej, nad rz. Crostolo;
[rẹdżdżio nel emịlia] ,