ser

Encyklopedia PWN

rennina
[ang.],
chymozyna, podpuszczka,
enzym proteolityczny (proteaza aspartylowa);
rizotto, risotto,
popularna wł. potrawa, przyrządzana z ryżu podsmażonego na tłuszczu, następnie ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli, wymieszanego z utartym serem (np. parmezanem) i masłem.
Rocamadour
[rokamadụr],
miejscowość w południowej Francji (region Oksytania), na północny wschód od Cahors;
Rodan-Alpy, Rhône-Alpes Wymowa,
dawny region administracyjny i gosp. w środkowowschodniej Francji, złożony z dep.: Ain, Ardèche, Drôme, Haute-Savoie, Isère, Loire, Rhône, Savoie;
pol. odmiana fr. sera roquefort, z przerostem błękitnozielonej pleśni.
roquefort
[rokfọ:r; fr.] Wymowa,
dojrzewający, półtwardy, pleśniowy ser podpuszczkowy otrzymywany gł. z mleka owczego (niekiedy z udziałem 10–20% mleka krowiego), z dodatkiem pleśni pędzlaka Penicillium roqueforti;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia