ser

Encyklopedia PWN

tartinka
[fr.],
cienki kawałek bułki (chleba) z masłem, wędliną, serem itp.;
tortilla
[tortịja; hiszp.],
okrągły placek kukurydziany z mięsem, serem itp., podawany na gorąco z sosem;
twaróg, ser twarogowy,
masa serowa uzyskana z mleka przez oddzielenie ze skrzepu mleka nadmiaru serwatki i odpowiednie sprasowanie;
miasto w województwie śląskim, pow. grodzki, na pograniczu Wyż. Katowickiej, Pagórów Jaworznickich i Równiny Pszczyńskiej, nad Gostynią i Jez. Paprocańskim, na południowym skraju GOP.
Visser
[wı̣sər]
Carel, ur. 3 V 1928, Papendrecht, zm. 1 III 2015, Le Fousseret (dep. Haute-Garonne, Francja),
rzeźbiarz holenderski;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia