rzepak

Encyklopedia PWN

nazwa zwyczajowa herbicydu z grupy amidów;
naturalny insektycyd;
obsypywanie, obredlanie,
czynność agrotechn. polegająca na obrzucaniu ziemią dolnych części łodyg roślin uprawnych (np. ziemniaka, kukurydzy, tytoniu, rzepaku, słonecznika), uprawianych w szerokich rzędach;
rośliny zaliczne do różnych grup systematycznych, których nasiona lub owoce o zawartości 20–70% tłuszczu, stanowią surowce do otrzymywania olejów roślinnych; r.o. to rośliny uprawne oraz występujące dziko;
olejarstwo, przemysł olejarski, przemysł tłuszczowy,
wytwórczość przem. związana z uzyskiwaniem i uszlachetnianiem olejów roślinnych oraz dalszym przerobem tych olejów na margarynę i utwardzone tłuszcze kuchenne, a także olejów zwierzęcych (np. tran wielorybi) i tłuszczów zwierzęcych (np. łój).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia