rzepak

Encyklopedia PWN

bot. typ owocu suchego, długi, pojedynczy, wielonasienny;
nazwa zwyczajowa herbicydu z grupy anilidów;
zasiewy roślin w uprawie polowej złożone z różnych gat. roślin motylkowatych i traw (zwykle 3–4 gat.), uprawiane na wartościową, białkową paszę;
różne gat. roślin uprawnych i dziko rosnących wyposażone w miodniki (nektaria), które wydzielają dużo wartościowego nektaru zbieranego przez owady (gł. pszczoły) podczas zapylania kwiatów;
czynność agrotechn., polegająca na oddzieleniu nasion lub ziarniaków od ściętych i wysuszonych roślin za pomocą młocarni;
moluskocydy
[łac.],
limatocydy, środki ślimakobójcze,
preparaty stosowane do zwalczania ślimaków roślinożernych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia