mieszanki pastewne
 
Encyklopedia PWN
mieszanki pastewne,
zasiewy roślin w uprawie polowej złożone z różnych gat. roślin motylkowatych i traw (zwykle 3–4 gat.), uprawiane na wartościową, białkową paszę;
do mieszanek pastewnych na użytkowanie roczne lub 2-letnie stosuje się różne kombinacje roślin, np. peluszki, wyki jarej i ozimej, grochu siewnego, inkarnatki, łubinów, z jęczmieniem, owsem, żytem, gorczycą, rzepakiem, słonecznikiem, życicą — jako roślinami wspierającymi; rozróżnia się mieszanki pastewne zbożowe (na ziarno), mieszanki pastewne strączkowe i mieszanki pastewne strączkowo-zbożowe (gł. na zieloną masę); mieszanki pastewne do dłuższego użytkowania (2–4 lata) — tzw. mieszanki pastewne strukturotwórcze, składają się zwykle z koniczyny czerwonej lub szwedzkiej oraz 2–3 gat. traw luźnokępowych; także mieszanki nasion różnych traw i roślin motylkowatych do wysiewu na trwałe łąki (ok. 10 gat.) i pastwiska (5–7 gat.).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia