roślinne
Encyklopedia PWN
uwęglanie, karbonizacja,
geol. proces stopniowego wzbogacania nagromadzonej substancji roślinnej w pierwiastek węgiel;
roln. kompleks zabiegów związany z pozyskiwaniem wysokich plonów wartościowej, smakowitej paszy dla zwierząt gospodarskich, jednocześnie zapewniający dostateczną trwałość i pożądany skład florystyczny zbiorowisk roślinnych właściwy dla danego użytku zielonego.
aminokwas egzogenny (egzogenne aminokwasy);
chemik organik;
warzywne rośliny, warzywa,
jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie rośliny zielne służące w całości lub w części (np. owoce, nasiona, pędy, liście, ogonki liściowe, kwiatostany, korzenie), bez techn. przerobu, jako pożywienie człowieka;
bot. podstawowy rodzaj tkanki roślinnej wyróżniony ze względu na położenie (nigdy na powierzchni) i strukturę — dojrzała tkanka waskularna zawiera zwykle elementy trachearne i elementy sitowe (tworzące waskularne pasma zwane wiązkami waksularnymi, wiązki przewodzące).