roślinne

Encyklopedia PWN

uwęglanie, karbonizacja,
geol. proces stopniowego wzbogacania nagromadzonej substancji roślinnej w pierwiastek węgiel;
roln. kompleks zabiegów związany z pozyskiwaniem wysokich plonów wartościowej, smakowitej paszy dla zwierząt gospodarskich, jednocześnie zapewniający dostateczną trwałość i pożądany skład florystyczny zbiorowisk roślinnych właściwy dla danego użytku zielonego.
walina
[ang.],
Val, V,
aminokwas egzogenny (egzogenne aminokwasy);
Walter Filip Neriusz, ur. 31 V 1810, Kraków, zm. 9 IV 1847, Paryż,
chemik organik;
jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie rośliny zielne służące w całości lub w części (np. owoce, nasiona, pędy, liście, ogonki liściowe, kwiatostany, korzenie), bez techn. przerobu, jako pożywienie człowieka;
bot. podstawowy rodzaj tkanki roślinnej wyróżniony ze względu na położenie (nigdy na powierzchni) i strukturę — dojrzała tkanka waskularna zawiera zwykle elementy trachearne i elementy sitowe (tworzące waskularne pasma zwane wiązkami waksularnymi, wiązki przewodzące).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia