pszczela

Encyklopedia PWN

całokształt zabiegów związanych z chowem i hodowlą pszczół, mających na celu uzyskanie od nich produktów pszczelich: miodu pszczelego, wosku pszczelego, pyłku kwiatowego (obnóże pyłkowe), pierzgi, mleczka pszczelego, kitu pszczelego i jadu pszczelego, także czerwiu (stanowiącego w niektórych krajach azjat. pokarm dla ludzi);
ektohormon
[gr.],
substancja pszczela zw. substancją mateczną lub feromonem, wydzielana przez matki pszczele z gruczołów usytuowanych na głowie w okolicy żuwaczek;
zasadnicza część gospodarstwa pszczelarskiego, składająca się z uli, czyli pni pszczelich, dostarczających miodu, wosku, też matek pszczelich i nowych rojów pszczelich, jadu pszczelego, mleczka pszczelego,
grudki pyłku kwiatowego (zwykle jednego gat. roślin, wyjątkowo mieszany) zlepione śliną pszczoły robotnicy i przynoszone do ula w tzw. koszyczku na zewnętrznej stronie goleni trzeciej pary odnóży pszczoły zbieraczki;
rójka, rojenie,
naturalny sposób podziału rodziny pszczelej na odrębne roje;
zootechn. komórka w plastrze pszczelim przeznaczona do wychowu matki pszczelej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia