pszczela

Encyklopedia PWN

wydzielina wytwarzana przez gruczoł jadowy pszczoły robotnicy lub matki pszczelej;
rój pszczeli, rój naturalny,
pszczoły (wraz z matką pszczelą) opuszczające rodzinę pszczelą w wyniku rójki;
otaczające matkę pszczelą skupisko pszczół robotnic, ciasno przylegających do siebie,
naturalny produkt spoż. o charakterystycznym słodkim smaku, swoistej barwie i aromacie (rzadziej bezwonny), wytwarzany przez robotnice pszczoły miodnej (jako zapas pokarmowy w komórkach plastra pszczelego) z nektaru roślin bądź spadzi lub obu tych surowców;
woskowy element gniazda pszczelego złożony z sześciokątnych komórek; zbudowany przez pszczoły robotnice;
wydzielina gruczołów woskowych robotnic pszczoły miodnej (zw. woszczarkami);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia