pszczela

Encyklopedia PWN

zasoby surowców pochodzenia roślinnego (nektar, pyłek kwiatowy, spadź, niekiedy także inne soki roślinne), zbierane i wykorzystywane przez pszczoły jako pokarm i surowiec do produkcji miodu i pierzgi.
zootechn. stadia rozwojowe pszczoły miodnej, od jaj do stadium owada dorosłego, znajdujące się w otwartych (jaja i larwy zwinięte) lub zakrytych komórkach plastra (larwy wyprostowane, larwy przędzące, przedpoczwarki, poczwarki, owad doskonały);
wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół robotnic z dodatkiem wydzieliny gruczołów ślinowych i miodu;
w pszczelarstwie rodzina pszczela wraz z ulem i plastrami;
kit pszczeli, propolis,
żywiczna substancja przynoszona przez pszczoły robotnice w postaci lepkich, błyszczących obnóży pyłkowych, zbieranych z pąków i młodych pędów (np. topoli, brzozy, kasztanowca, świerka, sosny i roślin zielnych);
pszczoła miodna, Apis mellifera (Apis mellifica),
gatunek owada (pszczoły).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia