produktami

Encyklopedia PWN

substancja mająca zdolność wymiany własnych jonów na jony znajdujące się w roztworze;
wytlewanie, półkoksowanie,
proces niskotemperaturowego odgazowania paliw stałych;
dodawanie jednego lub kilku niezbędnych składników odżywczych do wybranego produktu spoż., w celu skorygowania lub zapobieżenia niedoborom tych składników w populacji ludzi, zbilansowania profilu odżywczego produktu lub wyrównania strat spowodowanych jego przetwarzaniem.
ekon. opóźnienie w rozwoju gospodarczym, wykazywane przez część krajów (tzw. peryferie) w stosunku do najwyżej rozwiniętych krajów świata (tzw. centrum);
substancje chemiczne i radioaktywne oraz bakterie chorobotwórcze i in. mikroorganizmy, występujące w glebach w ilościach przekraczających ich naturalną zawartość, niezbędną do zapewnienia obiegu materii i energii w ekosystemach, a także zanieczyszczenia mechaniczne, czyli substancje stałe inne niż tworzywo glebowe (części szkieletowe), o wymiarach ponad 1 mm, którymi mogą być m.in. odpady budowlane, nieorganiczne odpady komunalne, tj. tworzywa sztuczne, szkło, opakowania itp.
ciekłe mieszaniny naturalnych i syntetycznych substancji zapachowych, o specyficznym zapachu, przygotowane do wprowadzenia do wyrobu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia