produktami

Encyklopedia PWN

wyrób z mięsa albo tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku bądź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddany różnym procesom technol. (solenie, peklowanie, wędzenie, parzenie lub pieczenie), w osłonkach naturalnych lub sztucznych albo bez osłonek;
proces utrwalania mięsa i przetworów mięsnych (także ryb) nadający im specyficzne cechy smakowo-zapachowe i charakterystyczną barwę, równocześnie o działaniu konserwującym dzięki składnikom dymu wędzarniczego (m.in. fenole, kwasy org. i związki karbonylowe);
produkt zwęglania odtłuszczonych kości zwierzęcych w temperaturze 400–700°C
produkt uboczny gorzelni melasowej, otrzymywany w wyniku odwodnienia i spalenia wywaru;
spieki sproszkowanych trudno topliwych węglików metali (np. węglików: wolframu, molibdenu, tytanu, tantalu lub wanadu) z metalem wiążącym (spoiwem jest zwykle kobalt lub nikiel)
fiz. strumień nuklidów promieniotwórczych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia